Onzeker zijn over je penis kan je op verschillende manieren tegenzitten. Het kan leiden tot gevoelens van lage eigenwaarde, angst om seksuele relaties aan te gaan en je laten twijfel over je seksuele prestaties. Helaas komt het maar al te vaak voor. Volgens onderzoek van King’s College London is 30% van de mannen ontevreden over hun penis en twijfelt nog eens 35% er regelmatig over.
Het frappante is dat de perceptie van de man daarin een grotere rol speelt dan de daadwerkelijke lengte van zijn calippo. Die gemiddelde lengte ligt rond de 14 cm en 95% van de mannen heeft een penis die kleiner is dan 16 cm. Dat betekent dat stoere mannenpraat over hun condoombrekende knuppels vooral slap gelul is. En waarom die perceptie een grotere rol speelt: volgens de onderzoekers zijn het mannen die een bovengemiddelde lengte hebben en zich schamen voor hun lengte, terwijl er ook mannen zijn die onder de gemiddelde lengte liggen en zich nergens druk over maken. Het gaat er dus vooral om welke vergelijking je maakt.
Recent onderzoek heeft ook aangetoond dat vrouwen de voorkeur geven aan een penis van de gemiddelde lengte. Wel zo praktisch. Aan welke lengte mannen de voorkeur geven hebben we niet kunnen achterhalen. Een mooie kans voor onderzoekers wat ons betreft.
Nog even terug naar die perceptie en waar die vandaan komt.
Het is normaal om je zelfbewust te voelen over de grootte en vorm van je penis, vooral als je hem vergelijkt met de beelden van mannelijke genitaliën die we in de media zien. Als het gaat om beelden van mannelijke genitaliën, geven de media niet altijd de werkelijkheid weer. Het is geen verrassing dat deze beelden vaak penissen tonen die groter zijn dan gemiddeld, of die een perfecte vorm hebben. Dit kan onrealistische verwachtingen wekken bij mannen en jongens - verwachtingen die moeilijk waar te maken zijn.
Het is belangrijk te bedenken dat deze beelden vaak het resultaat zijn van fotobewerking en manipulatie. Ze geven niet de werkelijkheid weer, en als je je penis daarmee vergelijkt, voel je je waarschijnlijk slechter over jezelf. Bovendien portretteren de media mannelijke genitaliën vaak als een bron van macht en kracht. Dit kan onrealistische verwachtingen scheppen over wat het betekent om een "echte man" te zijn. Als je het gevoel hebt dat je niet aan deze verwachtingen voldoet, kan het moeilijk zijn je lichaam te accepteren en te omarmen.
Je penis vergelijken met mediabeelden is niet de enige oorzaak van onzekerheid. Er zijn ook andere factoren die kunnen bijdragen aan gevoelens van onzekerheid, zoals:
- Problemen met het lichaamsbeeld: als je worstelt met je lichaamsbeeld, kun je je eerder onzeker voelen over je penis.
- Angst voor seksuele prestaties: dit is wanneer je je angstig voelt over je prestaties in de slaapkamer. Het kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en zelftwijfel.
- Ervaringen uit het verleden: als je in het verleden negatieve ervaringen hebt gehad, zoals geplaagd of gepest worden, kan dat leiden tot gevoelens van onzekerheid.
Het is belangrijk te onthouden dat deze factoren kunnen bijdragen aan je onzekerheid, maar dat ze je niet hoeven te definiëren. Met de juiste hulpmiddelen en steun kun je je lichaam leren accepteren en omarmen.