Ongewenste naaktfoto: opzet of miscommunicatie?

Ongewenste naaktfoto: opzet of miscommunicatie?

Afgelopen weekend onder het genot van een wijntje hadden Laura, Sharona, en ik een interessante discussie. Gaat bij grensoverschrijdend gedrag iemand bewust een grens over, of is er vaak sprake van miscommunicatie? Als oprichters van Dickalender en Vagilender hadden wij het dan vooral over ongewenste naaktfoto’s oftewel, ja sorry heren, toch meestal de ongevraagde dickpics. We gaan graag uit van de goede intentie van de mensen om ons heen en willen ook graag geloven dat deze vorm van grensoverschrijdend gedrag minder vaak voorkomt dan het in werkelijkheid doet. Maar na even gegoogled te hebben blijken de cijfers er minder makkelijk om te liegen:

Meer dan de helft van alle vrouwen heeft in de laatste 5 jaar ongewenst een naaktfoto ontvangen, net als 13% van alle mannen.

Bron: https://rutgers.nl/nieuws/feiten-en-cijfers-over-dickpics/

Dat zijn toch wel stevige aantallen. We hebben even de rekenmachine erbij gepakt: dat zijn 4,3 miljoen vrouwen en bijna 1 miljoen mannen. Als je dan ook nog bedenkt dat sommige van hen meer dan één ongevraagde foto krijgen, heb je het toch echt over vele miljoenen foto’s. Behoorlijk wat huiswerk voor de verzenders.

En juist over die verzenders ging onze discussie. Hebben zij echt de intentie om de ontvanger seksueel te intimideren? Of in ieder geval zijn of haar grens over te gaan? Onze eigen ervaringen waren een beetje van beide. Sommige foto’s lijken echt gemaakt te zijn om de ontvanger te shockeren, bij andere was het meer een slechte versiertruc. We waren het wel eens dat de context van het gesprek waarin de foto verstuurd wordt daar ook heel bepalend in is. 
We willen niet alleen maar uitgaan van onze eigen ervaringen. Komt dus goed uit dat ook hier onderzoek naar gedaan is (helaas alleen gericht op mannen) en wat blijkt: de meeste mannen bedoelen het helemaal niet verkeerd. Ze hopen vooral op een positieve reactie: een compliment over hun geslachtsdeel, opwinding aan de kant van de ontvanger of misschien zelfs een sexy foto terug. En als je het maar vaak genoeg probeert, krijg je hopelijk uiteindelijk een keer een positieve reactie terug.

Dus dames en heren, blijkt het toch vooral miscommunicatie te zijn. Dat maakt een ongewenste foto niet minder ongewenst, maar misschien helpt het in sommige gevallen om te weten dat de intentie niet was om over jouw grenzen heen te gaan. Laten we dus vooral in gesprek blijven met z’n allen om elkaar beter te leren begrijpen en dit soort vervelende situaties te voorkomen en mannen te leren hoe ze nou wél kunnen versieren.

Liefs,

Lana

 

Bronnen: 

  1. https://rutgers.nl/nieuws/feiten-en-cijfers-over-dickpics/

  2. https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/mannen-en-vrouwen

  3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224499.2019.1639036?scroll=top&needAccess=true&journalCode=hjsr20

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.