De dickpic, hoe is die eigenlijk ontstaan?

De dickpic, hoe is die eigenlijk ontstaan?

Wanneer jij op een willekeurige dinsdagavond tussen de soep en de aardappelen een foto van een penis ontvangt, denk je misschien dat de dickpic een modern fenomeen is. Je hebt waarschijnlijk je opa en oma er nooit trots over horen vertellen. Maar niets is minder waar. Wij vroegen ons laatst af: waar komen dickpics nou eigenlijk vandaan? En wanneer werd de allereerste gemaakt? Het leek mij goed om dat eens uit te zoeken.

Het woord “dick pic” werd in 1993 voor het eerst gebruikt in Engeland en in 2003 werd het woord piemelfoto voor het eerst in de Nederlandse media gebruikt. Klinkt toch iets minder sexy. Leuk feit: het woord piemelfoto belandde in de krant nadat een supporter van ADO Den Haag zich met ontblote piemel had laten fotograferen met een nietsvermoedende burgemeester van Den Haag ernaast. Tot zover even de geschiedenis van het woord en terug naar de echte dickpic.

Voor een van de eerste exemplaren moeten wij zo’n 1700 jaar terug in de tijd. Tijdens de bezetting van Engeland door de Romeinen besloot een Romeinse soldaat dat het tijd was om zijn piemel in steen te vereeuwigen. En dat deed hij met succes (zie de foto). De diepte van de gravering rondom de penis laat volgens archeologen zien dat de Romein echt de tijd heeft genomen om zijn meesterwerk te creëren. 

dickpic Romeinen

Echter deed hij dit als belediging gericht aan ene Secundinus. Het is daarom de vraag of wij dit als de eerste dickpic moeten zien. Dickpic-puristen zeggen namelijk: het is pas een echte dickpic als zowel de zender als de ontvanger hiervoor openstaan. Alleen dan is het een ultiem teken van intimiteit. Of dat zo is weet ik niet, maar gelukkig ontdekte ik dat er nog veel oudere exemplaren zijn waardoor mijn zoektocht in de geschiedenis van de dickpic verder ging. 

De allereerste dickpic werd zo’n 33.000 jaar geleden gemaakt en is onderdeel van de muurschilderingen in de Chauvet-grot. Hoewel dit wordt beweerd, heb ik helaas geen afbeelding kunnen vinden als bewijs. Voor de echte liefhebbers die denken “dat moet ik met eigen ogen zien”: hij zou in Zuid-Frankrijk te bewonderen zijn, slechts een paar uur rijden vanaf Marseille.

Nu vraag jij je misschien af hoe het zit met de eerste echte “pic”? Voor de eerste echte scherpe dickpic gemaakt met een camera was een wiskundige en astronoom nodig: Sir John Frederick William Herschel. Hij bedacht een methode waarmee hij lang genoeg voor de camera stil kon zitten om zijn geslachtsdeel scherp in beeld te krijgen. Hoe lang hij stil moest zitten? Een uurtje of 8. Aangezien Herschel een vrij serieuze geleerde was, vraag ik mij toch een beetje af of dit verhaal klopt. Maar vast en zeker heeft een van de heren uit de begintijd van de fotografie (rond 1830) besloten om serieus werk te maken van een dickpic, ongeacht de lange sluitertijd. Gelukkig heeft de moderne technologie ertoe geleid dat wij dit nu in slechts in enkele seconden kunnen. 

Het zijn slechts enkele voorbeelden van de historische grondleggers van de dickpic in verschillende soorten en maten. Eén ding is mij wel duidelijk geworden: van muurschilderingen tot de snelle foto met je telefoon, de dickpic is gewoon van alle tijden. En het aantal dickpics is met de jaren aardig gegroeid. Hoe snel en in welke proportie weet ik niet precies. Misschien leuk als ik dat eens ga uitzoeken. Hoe dan ook, vanaf nu ken jij het historisch belang en de eeuwenoude traditie waar de dickpic onderdeel van is. En met dat besef beleef je die volgende dickpic toch net iets anders!

Liefs,

Lana

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.