Waarom hebben we schaamhaar en scheren we het af?

Waarom hebben we schaamhaar en scheren we het af?

Overal op het menselijk lichaam bevinden zich kleine haartjes. Deze haartjes helpen het lichaam warm te houden. Schaamhaar is het haar dat zich bevindt rondom het geslachtsdeel, de schaamstreek. Schaamhaar ontwikkelt zich in de puberteit, wanneer de kleine dunne haartjes veranderen in dikkere en meestal donkerdere haren. 

Schaamhaar zorgt ervoor dat je meer warmte vasthoudt, wat belangrijk is bij seksuele opwinding. Een mooie extra reden om je sokken niet aan te houden tijdens de daad. Daarnaast heeft schaamhaar een beschermende functie voor je geslachtsdelen. Het dient namelijk als buffer of stootkussen en vermindert wrijving tijdens de seks. Voor een goed stootkussen is je gebruikelijke streepje meestal niet voldoende, maar die inschatting kun je zelf het beste maken. 

Verder zit schaamhaar vol met feromonen. Deze geur komt vrij op met haar bedekte huid in combinatie met bacteriën.  Feromonen functioneren als een soort seksuele lokstof voor mensen. In de schaamstreek zitten veel klieren die feromonen afscheiden en schaamhaar kan deze feromonen vasthouden waardoor je aantrekkelijker wordt voor je partner.

Scheer je je schaamhaar regelmatig, wat tegenwoordig meer gebruikelijk is dan vroeg, dan verhoog je de kans op ontstoken haarwortels. Door te scheren en te waxen bezorg je je huid namelijk een zogenaamd microscopisch trauma.  Hierdoor kan je huid geïrriteerd raken en kunnen huidinfecties ontstaan waarbij de haarzakjes gaan ontsteken. 


Waarom scheren we het dan eigenlijk af?

Als we terug gaan in de tijd, zien we in verschillende culturen dat schaamhaar weggehaald wordt, voornamelijk bij vrouwen. In het Oude Egypte werd schaamhaar al weggehaald door het te epileren met touwtjes. 

De evolutionaire biologie leert ons dat mensen van nature worden aangetrokken door jeugdigheid. Veel van onze schoonheidsidealen zoals een gladde huid maar ook ontharing zijn een weerspiegeling van de jeugd. Jeugdigheid associëren we met fit en vruchtbaar zijn. 

Ook de verschillen tussen mannen en vrouwen zien we terug in onze schoonheidsidealen. Vrouwen zijn over het algemeen minder behaard dan mannen. Vrouwen scheren dan ook meer en vaker haren weg dan mannen. Als we de inzendingen van beide scheurkalenders met elkaar vergelijken, zien we dit ook terug. 

Ondanks de gezondheidsvoordelen van schaamhaar zorgen onze huidige schoonheidsidealen er dus voor dat we ons schaamhaar steeds vaker afscheren. Wat ons betreft is wat meer diversiteit ook hier eens op zijn plaats. Dus doe een keer iets anders dan je gebruikelijke coupe  en ga eens voor een maantje of een pikachu. Retour au blog

Laisser un commentaire

Veuillez noter que les commentaires doivent être approuvés avant d'être publiés.