Fabels over de vagina

Fabels over de vagina

Wat ons betreft mist er nog steeds veel kennis over de vulva. Hoog tijd om dat te doorbreken, want het leidt tot allerlei misvattingen die mensen onzeker maken.

Hieronder vind je een paar van de meest voorkomende misvattingen. We hopen dat betere kennis van de vulva leidt tot gezondere gesprekken zonder schaamte.


Fabel 1: vagina's bloeden wanneer je je maagdelijkheid verliest.

Je kunt bloeden bij de eerste keer seks, maar het is heel normaal als dat niet het geval is. Vagina's hebben een dun weefsel dat over een deel van de opening loopt, we noemen dit het 'maagdenvlies', wat meer een randje weefsel is dan een echt vliesje. Soms wordt het maagdenvlies van een persoon bij de eerste keer vaginaal seksueel contact opgerekt, wat pijn of bloeding kan veroorzaken. Maar in de meeste gevallen bloeden vrouwen niet tijdens de eerste keer geslachtsgemeenschap. Of je nu dus de eerste keer dat je seks hebt bloedt of niet, het is volkomen normaal.


Fabel 2: vaak seks hebben zal de vagina losser maken.

Wanneer je opgewonden bent, wordt je vagina van nature gesmeerd en zet deze uit om zich aan te passen. De vagina kan tot wel 200% uitzetten bij opwinding. Wanneer de opwinding voorbij is, slinkt de vagina weer.


Fabel 3: vaginale afscheiding is altijd ongezond.

Vaginale afscheiding komt uit klieren binnen in de vagina en baarmoederhals. Deze klieren produceren kleine hoeveelheden vloeistof, ook bekend als vaginale afscheiding. De vloeistof stroomt elke dag uit de vagina en reinigt oude cellen die de vagina hebben bekleed. Dit is een volledig natuurlijk proces; het is de manier van je lichaam om je vagina gezond en schoon te houden. Afscheiding geeft je informatie over hoe je vaginale gezondheid een onbalans van gezonde bacteriën in je vagina kan aangeven, wat een teken kan zijn dat er iets mis is. Als je zorgen hebt, maak dan een afspraak met je huisarts of gynaecoloog.


Fabel 4: vagina’s moeten een aangename geur hebben.

De vagina is een zelfreinigend orgaan met normale bacteriën om de gezondheid te behouden. Deze bacteriën hebben een natuurlijke muffe geur. Een vagina moet naar een vagina ruiken! Niet naar een bloem, fruit of iets anders. Probeer je vagina niet schoon te maken met inwendig douchen of extra reinigingsmiddelen, want dat kan een verstoring van de gezondheid van je vagina veroorzaken, waardoor infecties zoals bacteriële vaginose of gist ontstaan. Vermijd deze infecties door alleen je uitwendige genitaliën (vulva) met een stukje gewone, ongeparfumeerde zeep te wassen.

 

Fabel 5: je moet schaamhaar verwijderen om de vagina schoon te maken.

Schaamhaar beschermt de vagina tegen schadelijke bacteriën en opslagplaats voor feromonen. Schaamhaar is de eerste verdedigingslinie tegen indringers die jeuk, irritatie en infecties kunnen veroorzaken. In deze blog lees je meer informatie over de voordelen van schaamhaar 


Fabel 6: er is iets mis met je als je geen orgasme kan krijgen van vaginale sex.

Maar 18% van de vrouwen kan een orgasme krijgen van alléén vaginale sex. Voor veel vrouwen is het stimuleren van de clitoris gewoon noodzakelijk. Onderzoekers zeggen ook dat er niet zoiets bestaat als een “vaginaal orgasme” omdat dat eigenlijks niets anders is dan een orgasme via de clitoris maar dan van binnenuit.Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.